Početna O nama Kontakt Lokacija Ponuda
Nadvodni dio ranije bojenih plovila


Prije ili kasnije gelcoat će se istrošiti i oštetiti. To se u pravilu događa između pete i desete godine, a tada vam preostaje samo jedno - ponovno bojenje! Površinu prvo treba odmastiti HEMPEL'S DEGREASERon 9961. Za popravke na gelcoatu koristite HEMPEL'S EPOXY FILLER 3525. Prije bojenja površinu također treba izbrusiti papirom 150. Jako je važno da se odstrani prašina. Nakon pranja slatkom vodom i sušenja nanesite jedan do dva premaza HEMPEL'S LIGHT PRIMERa 4555.

To je dvokomponentna temeljna boja koja se nanosi na stakloplastiku. Najkraći vremenski interval između nanošenja dva premaza HEMPEL'S LIGHT PRIMERa 4555 je dva sata, a najveće 20 dana. Razrjeđuje se HEMPEL'S THINNERom 0845 do najviše 30%. Ne poslijednji premaz HEMPEL'S LIGHT PRIMERa 4555 nanose se dva do tri premaza HEMPEL'S POLY ENAMELa 5510 ili HEMPEL'S POLY BESTA 5555. HEMPEL'S LIGHT PRIMER 4555 prethodno izbrusite papirom 220. Kako biste postigli što kvalitetniji izgled završnog premaza, posebnu pažnju posvetite nanošenju završnih poliuretanskih premaza. Kod nanošenja prvog sloja završnog premaza na posljednji premaz HEMPEL'S LIGHT PRIMERa 4555 osobito pripazite na međupremazni interval. Naime, između premaza treba pričekati barem četiri sata, a ne bi smjelo proći više od tri dana. Ovi podaci važe za temperaturu 20°C i debljinu suhog filma HEMPEL'S LIGHT PRIMERa 4555 od 60 mikrometara.
Iako je HEMPEL'S POLYBEST 5555 formuliran posebno za bojenje kistom, najbolje rezultate u nanošenju oba završna poliuretanska premaza postići ćete jastučićem za nanošenje boje, odnosno špricanjem zračnim raspršivačem.
Jastučić za nanošenje boje (paint pad) izvrsno je sredstvo za nanošenje HEMPEL'S POLY ENAMELa 5510 i HEMPEL'S POLYBESTa 5555 no treba odabrati kvalitetan jastučić otporan na otapala. Prije upotrebe jastučić treba oprati u sapunici i mlakoj vodi te ga dobro osušiti. Kako se radi o dvokomponentnoj boji, zamiješajte ju u odgovarajućem omjeru i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta. Nakon toga ju razrijedite odgovarajućim razrjeđivačem.
Dovoljno je da boju na jastučić nanesete kistom i to samo na onu stranu kojom će se kasnije boja nanositi na površinu. Tako ćete izbjeći da na rubovima jastučića nastanu pruge. Premaz se ne smije nanositi u debelom sloju. Boja se na površinu nanosi u tri do pet kratkih horizontalnih poteza, u jednom smjeru, bez vraćanja. Sljedeći premaz nanesite vertikalno. Kako biste postigli lijep izgled završnog premaza HEMPEL'S POLY ENAMELa 5510 ili HEMPEL'S POLYBESTa 5555, nanesite ih raspršivačem "mokro na mokro" s međupremaznim intervalima od 30 minuta na 20°C. Zamiješane je premaze kod nanošenja špricom potrebno razrijediti do 30% odgovarajućim razrjeđivačem. Nanošenje zračnim raspršivačem daje izvrsne rezultate, ali zahtijeva odgovarajuću opremu, iskustvo i vještinu. Vremenski interval između dva premaza HEMPEL'S POLY ENAMELa 5510 najmanje osam sati, a najviše četiri tjedna, dok je s HEMPEL'S POLYBESTom 5555 taj razmak najmanje 16 sati, a najviše pet dana.


  • Poliuretanski premazi mogu reagirati na vlagu, što može uzrokovati nastajanje mjehura na površini i matiranje premaza. Stoga je važno da površina prije bojenja bude potpuno suha, a relativna vlažnost do 65%. Nikad ne nanosite boju ako postoji rizik od kondenzacije!
Povratak...
Bojanje drva
Copyright 2008, by T - S COLOR         Tramot IT Industrija